Gammelt pendel ur

Forum for klokkesamlere!
Post Reply
Kristian N
Posts: 1
Joined: 19 Mar 2023 12:19

Gammelt pendel ur

Post by Kristian N »

Har arvet et gammelt pendel vegg ur. Opprinnelsen er pr dato ukjent. Uret var opprinnelig brunt, men ble sandblåst for ca 50 år siden.
Hengte pendeluret på veggen, vatret det etter alle kunstens regler og dyttet pendelen i gang. Uret gikk og etter noen prøveomganger slo den også timeslag og halvtime slag.

Pendeluret er av typen med opptrekkbar fjær, her kjente jeg etter å kunne da fastslå at fjæren var trukket helt opp. Og slik har den stått i ca 50 år! Sist noen hørte uret slo var nok engang på 70 tallet. Pendeluret var først arvet av min kones mormor i 1970, det ble hengt på vegg og stanset. Ingen ville høre på slagene. Og slik har uret hengt til i disse dager.

Uret har nå gått i flere dager, den stanser innimellom, årsak ukjent. Stanset med et par timers mellomrom, men nå stoppet det først etter ca 8 timer. Tar høyde for at alt må "mykes" i gang. Ellers går det rimelig nøyaktig.

Timeslaget slår feil, her må noen ha stilt klokken tilbake, slik at den slår 1 time mer en nå tid.
Er kjent med at her bør visere løsnes og settes på riktig tid, men kan det være at viserene bør stå i en bestemt posisjon, før de løsnes?
Eller er det andre tips?
Verdien på pendeluret har ingen betydning, det er affeksjonsverdien som er størst.

Kristian N
Post Reply

Return to “Klokker og ur”