Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Numismatisk forum
Post Reply
User avatar
henrison
Posts: 277
Joined: 11 Feb 2011 13:46

Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by henrison »

Hei!

Et av mine samleområder er norske og utenlandske sedler med vitenskapsmenn avbildet. Jeg har stor glede av denne samlingen, og ønsker å formidle litt av denne gleden til brukerne av Samlerforum.

I den forbindelse har jeg lyst til å komme med en liten artikkelserie om disse sedlene, dersom forumets brukere finner dette interessant. Jeg har skrevet en innledende artikkel om den norske 200-kronersseddelen som avbilder Kristian Birkeland, som legges ut rett etter denne posten.

Før jeg fortsetter med dette prosjektet, hadde det vært hyggelig med ris og ros, og tilbakemelding på om dette overhodet er interessant for brukerne av forumet.


Ha en fin samledag,

mvh
henrison
Last edited by henrison on 16 Sep 2011 14:21, edited 1 time in total.
Medlem av Norsk Numismatisk Forening og International Banknote Society
User avatar
henrison
Posts: 277
Joined: 11 Feb 2011 13:46

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by henrison »

200 kr, Norge fom 1994; Kristian Birkeland


Historikk

Kristian Birkeland er en av de store internasjonale vitenskapsmenn, og hadde sitt virke rundt det 19. århundreskiftet etter vår tidsregning. Han ble født i Kristiania i 1867, og vokste også opp og studerte der, ved det som nå er Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo. 29 år gammel ble han valgt inn i vitenskapsakademiet, og samme år ble han også professor i fysikk, som en av de yngste i norsk universitetshistorie.

Birkeland gjorde svært mange store oppdagelser, og benyttet disse til en rekke oppfinnelser, en iver som resulterte i over 50 patenter. Flere av de store oppdagelsene og oppfinnelsene er avbildet på 200-kronerseddelen, blant annet den første seriøse nordlysteorien, som avbildes gjennom Birkelands «Terella». Med denne konstruerte Birkeland kunstig «nordlys», og beviste sådan at nordlyset er negativt ladde partikler fra sola, elektroner, som fanges i jordas magnetfelt. Forskningen på nordlyset endte med at Birkeland bestemte «nordlysovalen», og denne avbildes kunstnerisk på seddelens bakside. I det nederste høyre hjørne er en tenkt birkelandstrøm tegnet, en tilnærmet direkte avbildning av hans opprinnelige skisse. En birkelandstrøm er en strøm av elektroner som følger jordas geomagnetiske linjer, og er altså bakgrunnen for nord- og sørlys.

200-kronerseddelen fokuserer i det store og det hele på Kristian Birkelands teorier rundt nordlys, men Birkeland hadde flere jern i ilden. Et av hans mest tidkrevende prosjekter var en elektromagnetisk kanon (ja, til militærbruk!) med helt banebrytende effekt. Kanonen ble aldri noen suksess da den brøt sammen ved første visning, men den enorme temperaturen som oppstod under forsøket ble til et fundament som senere endte opp som Norsk Hydro. Sammen med Sam Eyde (som for det meste ordnet finansiering) utviklet Birkeland nemlig en nitrogenfikseringsprosess som benytter denne ekstreme varmen. Nitrogen og oksygen fra lufta reagerer, og danner nitrogenoksid; NO. Denne reagerer videre med luft slik at det dannes NO2, som sammen med vann gir HNO3, også kjent som salpetersyre. Dette var et svært viktig steg på veien mot storstilt produksjon av kunstgjødsel.

Kristian Birkeland ble nominert til Nobels Fysikkpris hele 7 ganger, men fikk den aldri. Etter store psykiske plager døde Birkeland bare 49 år gammel på et hotellrom i Tokyo, mest sannsynlig etter en overdose av Veronal.


Tekniske detaljer

Utgitt: 1994, med oppgradert versjon i 2002 (holografisk metallstripe). Fra 2009 trykkes seddelen i utlandet, og da med en bokstav før seddelnummeret.
Format: 144 x 70 mm
Hovedtrekk: Hvitt papir med blågrønt trykk, portrett av Kristian Birkeland på forsiden.
Sikkerhetsdetaljer: Som merket på avbildede sedler
1. Vannmerke med rad av portretter av Kristian Birkeland, det samme portrettet som hovedbildet.
2. Sikkerhetstråd med teksten «Norges Bank»
3. Rosett. Hologram av bokstaven «N», samt mikroskrift.
4. En komet som kun er synlig ved UV-belysning (se bilde under).
5. Holografisk magnetstripe, kun på sedler fra og med 2002.
6. Gjennomlysningsregister. Bilder som kompletteres ved at man ser gjennom seddelen under belysning.
7. Flere detaljer som kun er synlig ved UV-belysning.
8. Loddrett stripe med teksten «200» repetert flere ganger. Denne skifter farge når man ser på seddelen fra forskjellige vinkler, såkalt perlemorseffekt.


Bilder er hentet fra Norges Bank, og gjengis etter retningslinjer gitt derfra
Attachments
200_foran.png
200_foran.png (160.75 KiB) Viewed 3715 times
200_bak.png
200_bak.png (147.54 KiB) Viewed 3715 times
200_komet.jpg
200_komet.jpg (7.57 KiB) Viewed 3715 times
200_fluor.jpg
200_fluor.jpg (4.86 KiB) Viewed 3715 times
Medlem av Norsk Numismatisk Forening og International Banknote Society
Ask
Posts: 1224
Joined: 27 Oct 2009 13:59
Location: Huttaheiti

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by Ask »

Hei,
takk for en svært interessant artikkel. Dette er en god idé som kanskje også kunne overføres til flere andre typer sedler eller mynter som vi samler på.
Sedler med vitenskapsmenn... spontant kommer jeg på to andre : den siste pundseddelen som viste Isac Newton og den tyske 200 Mark - seddelen med et portrett av Paul Ehrlich.
Jeg ser frem til fortsettelsen.

Mvh. Ask
User avatar
Olav K
Posts: 3549
Joined: 28 Jan 2011 23:09

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by Olav K »

Veldig bra, bare fortsett!
Askeladd
Posts: 873
Joined: 23 Nov 2009 20:05
Location: Hamar

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by Askeladd »

Heisann - dette var interessent.
Selv samler jeg ikke på sedler, men her var det mye opplysninger å hente, både om seddelen som sådan og historiske fakta om Birkeland.
Kjempegod idé - gleder meg til fortsettelsen.
User avatar
vemod
Veteran
Posts: 1991
Joined: 14 Oct 2008 13:14
Location: Kongsvinger

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by vemod »

Jeg liker initiativet, og lover å lese alt som blir lagt ut. Lærerikt.
User avatar
Lagrinn
Numismatograf
Posts: 1551
Joined: 10 Mar 2009 08:35
Location: Buskerud

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by Lagrinn »

Burde vi ha ett eget emne felt innunder numismatikken der hvor slike ting kan legges ut? "Historie" eller noe i den gata, for dette var artig lesning og synd om slikt drukner i andre innlegg.
User avatar
henrison
Posts: 277
Joined: 11 Feb 2011 13:46

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by henrison »

500 kr, Danmark 1997 - 2008; Niels Bohr


Historikk

Niels Henrik David Bohr ble født i København i 1885. Han var en drivende god fotballspiller, om enn ikke så god som sin bror Harald som noterte seg for 2 mål i Danmarks første landskamp, og til sutt endte opp med sølv fra OL i 1908. Fotball ble nemlig raskt nedprioritert av Niels, som istedet fordypet seg i fysikk ved Københavns Universitet og fikk sin doktorgrad der i 1912.

Niels Bohr ble raskt plukket opp av en annen kjent fysiker fra samme periode, Joseph Thomson, som var professor ved Trinity College i Cambridge. Etter en kort periode her forflyttet han seg til Manchester for å gjøre eksperimenter med en av vår tids største vitenskapsmenn; Ernest Rutherford. Dette arbeidet bar raskt frukt, for allerede i 1913 publiserte han sin teori rundt atomets oppbygning. Denne modellen er fortsatt den hyppigst brukte i laveregrads kjemi- og fysikkundervisning, og forklarer atomet ved en positivt ladet kjerne med negativt ladde elektroner i skall rundt. Bohr fikk sitt professoriat i København i 1916, 31 år gammel.

Niels Bohrs videre arbeid rundt sin atomteori førte til oppdagelsen som gjorde at Kungliga Vetenskapsakademien tildelte ham nobelprisen i fysikk i 1922. Niels regnes nemlig som kvantefysikkens far, da han postulerte at elektroner bare kan gå i bestemte «energibaner», og at det er diskrete og bestemte energier som skiller disse banene fra hverandre.

Under Bohrs ledelse utviklet fysikkmiljøet i København seg til et av verdens største. Hit kom både Erwin Schrödinger, Albert Einsten og Werner Heisenberg for å diskutere og lære verdens mysterier. Universitetet var en bastion for kvantefysikken helt fram til andre verdenskrig og Tysklands okkupasjon av Danmark.

Niels Bohr døde i 1962, etter blant annet å ha blitt slått til ridder av Elefantordenen i 1947. Etter sin død har han blant annet fått det teoretisk fysiske institutt i København oppkalt etter seg (1965), og i tillegg bærer ett av periodesystemets grunnstoffer (107: Bohrium) hans navn.


Tekniske detaljer

Utgitt: 1997, med oppgradert versjon i 2003 (hologram og fluoriserende blekk)
Format: 155 mm x 72 mm
Hovedtrekk: Hvitt papir med blått og gult trykk, portrett av Niels Bohr på forsiden.
Sikkerhetsdetaljer: Som merket på avbildede sedler
1. Vannmerke med portrett av Niels Bohr.
2. Rosett med svært tykt trykk, slik at det stikker ut fra papiret
3. En ridder i rustning som er synlig ved UV-belysning.
4. Stiplet sikkerhetstråd, med røde og grønne striper.
5. Usynlig sikkerhetstråd som er synlig kun ved gjennomlysning.
6. Trykkfarge som lyser sterkt opp ved UV-belysning.


Bilder er hentet fra Danmarks Nationalbank, og gjengis etter retningslinjer gitt derfra
Attachments
500kronerBohr.jpg
500kronerBohr.jpg (59.33 KiB) Viewed 3656 times
RidderDansk500kr.png
RidderDansk500kr.png (34.08 KiB) Viewed 3656 times
UVblekkdansk500kr.png
UVblekkdansk500kr.png (33.97 KiB) Viewed 3656 times
Medlem av Norsk Numismatisk Forening og International Banknote Society
Ask
Posts: 1224
Joined: 27 Oct 2009 13:59
Location: Huttaheiti

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by Ask »

Lagrinn wrote:Burde vi ha ett eget emne felt innunder numismatikken der hvor slike ting kan legges ut? "Historie" eller noe i den gata, for dette var artig lesning og synd om slikt drukner i andre innlegg.
God ide med et eget underforum for historie og historier om enkelte objekter.
User avatar
Arve
Posts: 3062
Joined: 25 Sep 2009 15:35
Location: Sandvika

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by Arve »

Et ypperlig tiltak, fortsett! :)
Når det gjelder Niels Bohr kan det legges til at han er gravlagt på Assistens kirkegård i København og er verdt et besøk.
Arve

Interesser:
Romerske republikanske mynter
Italia under Vittorio Emanuele III
SaccoMan
Posts: 629
Joined: 06 Nov 2008 23:29

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by SaccoMan »

Ewa, Ewa Ewa :D
User avatar
henrison
Posts: 277
Joined: 11 Feb 2011 13:46

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by henrison »

1000 zlotych, Polen 1950 - 1978 og 1975 - 1994; Nikolaus Kopernikus


Historikk

Nikolas Kopernikus er for mange kjent som den moderne astronomiens far, da han blant annet er gitt æren for å stå bak det heliosentriske verdensbildet; der sola er i sentrum, og dette avbildes på begge Kopernikussedlers bakside. Han ble født Niclas Koppernigk i byen Torún i 1473, som på den tiden lå i Kongedømmet Polen, under styre av Jagellonerne. Faren døde da Nikolas bare var 10 år, og siden vokste gutten opp hos sin onkel Lukas Watrenrode, som var biskop i Warmia.

Nikolas ble sendt til skolegang i Torún, før onkelen betalte for plass ved universitetet i Krakow. Han ble skolert av Albert Brudzewski, som virket som professor i aristotelisk filosofi, men som privatunderviste astronomi på fritiden.

Etter årene i Krakow dro Kopernikus til Italia, og det første vi finner av ham i litteraturen ble skrevet i Bologna, der han observerte en formørkelse av stjernen Aldebaran (som for øvrig er den 13. sterkeste stjernen på nattehimmelen og ligger 65 lysår fra jorden).

4 år forsvant mellom 1497 og 1501, da Nikolas virket som domherre i Warmia. Etter dette returnerte han til Italia og universitetet i Padova for å fullføre sine studier. 30 år gammel vendte han tilbake til hjemlandet Polen, og Warmia, der han arbeidet og observerte til han døde i 1543.

I denne perioden kom det fram hvilket multitalent Nikolas Kopernikus virkelig var. Han virket blant annet som jurist, prest, militærleder, translatør (han skal ha snakket latin, tysk, polsk, gresk og italiensk), diplomat, lærer og kunstner. Han bidro også i vitenskapelig arbeid innenfor matematikk, medisin, klassisk fysikk og, aller mest kjent, astronomi.

Vitenskapsåret 1543 tilegnes Nikolas Kopernikus, da dette var året han publiserte sin bok De revolutionibus orbium coelestium (Om himmellegemenes rotasjoner). Det heliosentriske verdensbildet ble, i kontrast til enkelte historier, sannsynligvis raskt akseptert av både det vitenskapelige og religiøse samfunnet. Dette fordi Kopernikus’ observasjoner var så grundige og boken så velformulert, at det ikke kunne være noen tvil om at han hadde rett. Nikolas’ bevisførsel og postuleringer regnes av mange som starten på den vitenskapelige revolusjon.


Tekniske detaljer, seddel 1:

Utgitt: 1950 – 1978
Format: Ca. 11,5 cm x 6 cm
Hovedtrekk: Hvitt papir uten ramme, rødlig og grått skjær, portrett av Kopernikus på forside
Sikkerhetsdetaljer:
1. Vannmerke av samme portrett som på forside


Tekniske detaljer, seddel 2:

Utgitt: 1975 - 1994
Format: 139 mm x 63 mm
Hovedtrekk: Blågrønne hovedtrekk på gulaktig papir med ramme, portrett av Kopernikus på forsidens høyre side
Sikkerhetsdetaljer:
1. Vannmerke av det polske riksvåpen (ørn)


Sedlene er ikke lenger gyldig betalingsmiddel og kan derfor avbildes etter gitte regler. Seddelnummer er fjernet med rød strek, og bildene er ikke høyoppløselige.
Attachments
Copernicus1000.JPG
Copernicus1000.JPG (166.2 KiB) Viewed 3566 times
Copernicus10002.JPG
Copernicus10002.JPG (207.68 KiB) Viewed 3566 times
Medlem av Norsk Numismatisk Forening og International Banknote Society
User avatar
henrison
Posts: 277
Joined: 11 Feb 2011 13:46

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by henrison »

Takk for gode tilbakemeldinger, dette gir inspirasjon til å fortsette!

Jeg skal forsøke å fortsette med jevnlige oppdateringer, men tempoet blir selvfølgelig ikke så høyt som nå, disse tre artiklene var stort sett ferdige før jeg la ut første post. Det er mange spennende sedler å ta av, så jeg lover å komme med mer!


Mvh
henrison
Medlem av Norsk Numismatisk Forening og International Banknote Society
User avatar
henrison
Posts: 277
Joined: 11 Feb 2011 13:46

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by henrison »

10 dinar, Irak 1982 - 1992; Abu-Ali al-Hasan ibn al-Haitham


Historikk

Denne gangen skal vi til en av den vitenskapelige verdens minst kjente, og mest undervurderte helter. Selv om historien er over 1000 år gammel, er man relativt sikker på de fleste fakta rundt Abu-Ali al-Hasan ibn al-Haitham, eller Alhazen som ble hans latinske navn. Det som i alle fall er sikkert, er at han la ned grunnsteinene for den moderne vitenskapen allerede mer enn 500 år før Galilei og Newton ble født.

Alhazen ble født i Basra, som den gang tilhørte det Shiamuslimske imperiet Buwayhid, men som nå ligger i Irak. Året skal ha vært 965 etter vår tidsregning, men det såes tvil rundt nøyaktigheten til dette årstallet. Det man er sikker på er at Alhazen startet sin utdanning i Basra, og fortsatte den i Bagdad, som på den tiden var Midtøstens høykulturelle hovedstad. Her lærte han grunnleggende matematikk, og ble skolert i det meste av datidens fysiske prinsipper.

Al-Haitham dro fra Bagdad til Kairo da han ble ønsket dit av Al-Hakim bi-Amr Allah, hersker over det mektige Fatimid-kalifatet, som på den tiden styrte Egypt og det meste av Levanten. Etter en stor oversvømmelse ville Al-Hakim ha vitenskapelig hjelp til å bygge en dam som kunne forhindre en ny Nilflom. Alhazen satte i gang arbeidet, og bestemte seg for at dammen burde ligge ved nåtidens Aswan (det skulle gå 900 år før noen gjennomførte dette). Han forstod raskt at dette ikke var praktisk mulig, ingen kunne bygge en dam stor og tøff nok til å tåle Nilens krefter. Når han skjønte at oppdraget ikke kunne gjennomføres, erklærte han seg sinnssyk i håp om å slippe straff fra kalifen. Så heldig var han riktignok ikke, og det endte i at han måtte sitte i husarrest fram til kalifens død i 1021.

Husarresten førte likevel til et av de største gjennombrudd i vitenskapshistorien. Alhazen skrev verket Kitab al-Manazir (Optikkens bok), og kom med noen banebrytende postulater og teorier. I det gamle Hellas hadde menneskets syn blitt nøye studert. Man mente at enten måtte lysstråler bevege seg fra øyet og til hvert objekt vi ser, ellers måtte fysiske objekter trenge inn i øyet. Alhazen forkastet disse teoriene, blant annet fordi han forstod at stråler fra øynene ikke kunne nå de fjerneste stjerner i samme øyeblikk som vi åpner øynene og ser dem. Teorien hans var at stråler fra objektene vi oppfatter treffer våre øyne, og han beviste matematisk gjennom geometri hvordan lys kan treffe ulike steder på overflaten av en kule, men likevel ende i samme punkt bak kulen. Denne observasjonen former fortsatt vår forståelse av optikk den dag i dag, og arbeidet bak utvidet geometribegrepet.

Alhazens eksperimenter med lys (blant annet speil og lysbrytning i vann) resulterte i flere postulater, blant annet at lys beveger seg i rette linjer. Han gjorde også fullverdige studier av menneskeøyets oppbygning, og er derfor en viktig person også i anatomivitenskapens historie. Det som i dag, sett bort fra optikken, regnes for det aller viktigste, er nok likevel hans strukturerte og gjennomførte bevisførsel. Han bestemte at observasjon må føre til teori som kan føre til eksperiment som gjennom observasjon igjen kan føre til naturlov. Det er ikke uten grunn at enkelte regner Alhazen som den moderne vitenskapens far.

Abu-Ali al-Hasan ibn al-Haitham døde i Kairo i 1040, 74 år gammel.


Tekniske detaljer

Utgitt: 1982 - 1992
Format: Ca. 179 mm x 92 mm
Hovedtrekk: Hvitt papir med ramme, rød, blå og grønne sjateringer, portrett av Abu-Ali al-Hasan ibn al-Haitham på forside, «Al-Hadba»-minareten (den skjeve minareten) på bakside.
Sikkerhetsdetaljer:
1. Vannmerke av hestehode


Sedlene er ikke lenger gyldig betalingsmiddel og kan derfor avbildes etter gitte regler. Seddelnummer er fjernet med rød strek, og bildene er ikke høyoppløselige. En 10.000-dinarseddel med samme motiver er i dag i sirkulasjon.
Attachments
10dinarirak.jpg
10dinarirak.jpg (155.01 KiB) Viewed 3535 times
Medlem av Norsk Numismatisk Forening og International Banknote Society
User avatar
madsemann
Posts: 2612
Joined: 09 Apr 2010 01:52
Location: Jørpeland

Re: Artikkelserie om vitenskapsmenn på sedler

Post by madsemann »

Det er lenge siden jeg lærte så mye, på så kort tid. Utrolig bra tråd!
Post Reply

Return to “Mynt og Seddel - Diskusjon”