Er det noen som har sett disse før ?
Noen som vet noe om disse ?
Anvisninger
Anvisninger
- Attachments
-
- trondheim-forsyningsnemnd-2-anvisninger-matmel-april-1940.jpg (27.29 KiB) Viewed 982 times
-
- stjoerdal-forsyningsnemnd-anvisning-paa-matmel-april-mai-1940.jpg (25.23 KiB) Viewed 982 times
-
- hegra-forsyningsnemnd-anvisning-paa-matmel-juni-1940.jpg (25.82 KiB) Viewed 982 times
Re: Anvisninger
Jeg har vært i kontakt med Kjell Erik Pettersson i Stjørdal Historielag, som sendte meg noen ord om disse anvisningene:
Under krigen hadde Proviantering og forsyningsdirektoratet som hovedansvar å forsyne forbrukerne, og delegere rasjoneringen av viktige varer til bransjeorganisasjoner bla. jordbrukets samvirekorganisasjoner.
Forsyningsnemdene i alle landets kommuner representerte det lokale administrasjonsleddet i rasjoneringssystemet.
Fra 9. april 1940 var matmel, sukker og kaffe rasjonert. I løpet av det første krigsåret kom rasjoneringen til å omfatte alle importerte matvarer, brød, fett, kakao og sirup.
I det andre krigsåret ble i tillegg kjøtt, flesk, egg, melk og melkeprodukter rasjonert.
I 1942 ble rasjoneringen utvidet til også å gjelde poteter og alle typer grønnsaker.
Anvisningskortene som er avbildet var den første formen for kort som ble brukt. Senere kom rasjoneringskortene som anga en viss mengde av hvert vareslag og innenfor hvilket tidsrom disse små papirlappene kunne benyttes. Når en kunde kom og skulle kjøpe varer var det betjeningen som klippet av lappen på rasjoneringskortet. Disse små lappene måtte kjøpmannen oppbevare og summere slik at ved kontroll kunne han dokumentere samsvar mellom utlevert vekt av matvarer og hva han hadde på lager.
Under krigen hadde Proviantering og forsyningsdirektoratet som hovedansvar å forsyne forbrukerne, og delegere rasjoneringen av viktige varer til bransjeorganisasjoner bla. jordbrukets samvirekorganisasjoner.
Forsyningsnemdene i alle landets kommuner representerte det lokale administrasjonsleddet i rasjoneringssystemet.
Fra 9. april 1940 var matmel, sukker og kaffe rasjonert. I løpet av det første krigsåret kom rasjoneringen til å omfatte alle importerte matvarer, brød, fett, kakao og sirup.
I det andre krigsåret ble i tillegg kjøtt, flesk, egg, melk og melkeprodukter rasjonert.
I 1942 ble rasjoneringen utvidet til også å gjelde poteter og alle typer grønnsaker.
Anvisningskortene som er avbildet var den første formen for kort som ble brukt. Senere kom rasjoneringskortene som anga en viss mengde av hvert vareslag og innenfor hvilket tidsrom disse små papirlappene kunne benyttes. Når en kunde kom og skulle kjøpe varer var det betjeningen som klippet av lappen på rasjoneringskortet. Disse små lappene måtte kjøpmannen oppbevare og summere slik at ved kontroll kunne han dokumentere samsvar mellom utlevert vekt av matvarer og hva han hadde på lager.
Re: Anvisninger
Bare hyggelig. Kan nevne at anvisningene fra Stjørdal er underskrevet av Eldbjørg Furunes (gift Fogelstrøm), som jobbet en mannsalder på Herredskontoret. Det skal finnes enorme mengder av disse anvisningene, så det er neppe snakk om noen økonomisk verdi i skrivende stund, men det er sannelig mye historie bak disse!
Re: Anvisninger
Her er et bilde av en lokal revygruppe på slutten av 20-tallet. Damen lengst til høyre er nevnte Eldbjørg Furunes. Nummer tre fra høyre i hvit bukse er min farfar Gustav Berg. Kjekke ungdommer!
- Attachments
-
- revy.jpg (55.59 KiB) Viewed 733 times