"Myntfunn" i kjeller

Interessante nyheter fra media legges her
Svar
Brukeravatar
Olav K
Innlegg: 3549
Registrert: 28 jan 2011 23:09

"Myntfunn" i kjeller

Legg inn av Olav K »

Klikk inn på nrk.no, evt. videre til telematkssendingen, hvis det tas ut av forsiden:
Etter 40 år tar Telemark Museum seg bryderiet med å la numismatikere se på en kiste med mynter de i sin tid fikk.
I kisten var tusener av mynter, fra tidlig middelalder og iallfall opp t-o-m- dansketid (mulig unionsstidmynter var der ogå, vi fikk bare se glimt. Her var ukjente mynter fra Sigurd Jorsalfare, dobbeltspecier, Frederik Vs sjeldne speciedaler fra 1765 (feilaktig beskrevet som Christian VIs mynt). Forslaget fra numismatikeren om å selge dubletter så ikke ut til å falle i god jord hos Museet.
larssten
Innlegg: 45
Registrert: 25 nov 2014 14:26

Re: "Myntfunn" i kjeller

Legg inn av larssten »

Er dette forsømmelse i samfunnsoppdrag fra offentlig side om formidling og læring å ha slike klenodier nedlåst?
Brukeravatar
Myge
Veteran
Innlegg: 3730
Registrert: 28 aug 2008 20:38
Sted: Haugesund

Re: "Myntfunn" i kjeller

Legg inn av Myge »

Nei, det er dyrt å stille ut, så det er dessverre forståelig at ikke dette er blitt gjort. De sier selv de ikke har kunnskapen, og hvis man ikke har det, er det best å la være å begynne å stille ut slikt, da man kan risikere å få museumsansatte som vil "preservere" eller "fikse" litt på disse gamle klenodiene. Det er bare til å søke litt rundt på nett, her f.eks. : http://digitaltmuseum.no/021026129430?n ... %22&pos=86
http://digitaltmuseum.no/011025145141?p ... 22&pos=129
Brukeravatar
Olav K
Innlegg: 3549
Registrert: 28 jan 2011 23:09

Re: "Myntfunn" i kjeller

Legg inn av Olav K »

Myge har rett, men det er ikke mindre trist av den grunn. Og ille er det at Telemark Museum velgere å la myntene forbli i kassen, når de hverken har kunnskap eller kapasitet til å gjøre noe med innholdet. De visste jo ikke hva de hadde! "Fredrik III er vel ingenting?" sa konservator da han ville bla forbi. Jeg er temmelig sikker på at det finnes amatørnumismatikere som med begeistring ville tatt seg tid til å katalogisere og fotografere uten betydelig godtgjørelse. De ville sikkert kunne gitt noen gode råd om oppbevaringen, en haug penninger i en papirkonvolutt så ikke betryggende ut - hadde man syrefrittt papir da det ble pakket ned? Fagkunnskap om konservering finnes ved Myntkabinettet, men jeg gjetter at Telemark museum er redd for at MK kan frarane dem "skatten" i kjelleren, og da er det bedre at den forblir nedlåst.
Vi merket også den moderne museale frykt for salg av dubletter, et par dobbeltdalere kunne for ha doblet årsbudsjettet deres, iallfall utstillingsbudsjettet.
larssten
Innlegg: 45
Registrert: 25 nov 2014 14:26

Re: "Myntfunn" i kjeller

Legg inn av larssten »

Ja, det er jo enkelt å begynne å kritisere når man ikke kjenner museets driftssituasjon og kompetanseområde.
Men i løpet av 40 år (siden sist myntene ble sett på) så hadde det vært vel vært mulig å gjort en nogenlunde kartlegging - eller i det minste fått knyttet til seg ekstern ekspertise for å kunne se hva slags verdigjenstander man her har å gjøre med og få innspill på trygg konservering.
Fra en vanlig skattebetaleres perspektiv så virker det bare litt meningsløst å ha gjenstander eid av det offentlige og som har stor allmenn interesse nedlåst i så lang tid uten at det stilles frem. Men det er vel ikke noe unikt eksempel det er, bare se Oslo kommunes Munchsamling...
Svar

Gå tilbake til «Nyheter»